|

Ev Şartlarında Server Kurulur mu ? Nasıl Kurulur ?



alicangonullu tarafından 2022-03-28 10:08:00 tarihinde yazıldı. Tahmini okunma süresi 3 dakika, 43 saniye. 377 kere görüntülendi.




Disclaimer


The information provided in this blog post is intended for educational and informational purposes only. It is not intended to encourage or promote any illegal or unethical activities, including hacking, cyberattacks, or any form of unauthorized access to computer systems, networks, or data.

Yasal Uyarı
Bu blog yazısında sağlanan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Bilgisayar korsanlığı, siber saldırılar veya bilgisayar sistemlerine, ağlara veya verilere herhangi bir şekilde yetkisiz erişim de dahil olmak üzere herhangi bir yasa dışı veya etik olmayan faaliyeti teşvik etme veya reklamlama amacı taşımaz.
Yasal bilgiler için yasal sayfasını inceleyebilirsiniz .

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere ev şartlarında server kurulumu deneyimi anlatıp sizlerle tecrübelerimi paylaşacağım. Şimdiden keyifli okumalar.

Öncelikle testin nedenini açıklamak isterim. Malumunuz ülkemizde VDS/VPS fiyatları uçmuş durumda ve çoğu kişi kendini geliştirmek için bir yol arıyor. Eğer elinizde atıl vaziyette bir bilgisayar varsa arkadaşlar bu tarz işler yapabilirsiniz.

Bunun aynısı Linux için de geçerlidir. Eğer firewall yoksa Linux'ta direkt NGROK kurulumunu yaparak ngrok tcp 22 komutuyla açabilirsiniz.

Sonrasında benim test ortamımı sizlere tanıtmak isterim.

32Mbps VDSL Internet Erişimi
2 GB DDR2 RAM
AMD Athlon 64 X2 4400+ Dual Core 2.3 Ghz 
MSI K9VGM-V Motherboard
NVIDIA 7200/7300 GS GPU

 

Bir nevi elimdeki atıl vaziyetteki sistemlerle bir bilgisayar topladım ve bunu bir RDP ve File Server olarak kullanacağım. Gerekenleri şöyle açıklıyorum

Öncelikle server olarak kullanılacak cihazımıza Windows Server 2008 R2 ve üstü bir 64 bit sistem kuruyoruz. Kurulumun ardından driverları yüklemek için internete bağlıyoruz ve Computer > System Properties > Remote Settings > Allow connections from...(less secure) yani tam ortadaki seçeneği seçiyoruz.

Buradan sonra Select Users butonuna basıyoruz. Add butonundan kendi kullanıcımızı ekliyoruz ve Apply butonuna tıklıyoruz. Bu işlemden sonra bilgisayarınız lokal erişime açılmıştır ancak şuan WAN üzerinden bağlanmanız mümkün değildir. Lokal üzerinden bağlantı denediğimizde bir hatayla karşılaşabiliriz bu nedenle bir ayar daha yapmamız lazım.

Server olacak bilgisayarda Windows + R tuşlarına aynı anda basarak gpedit.msc yazıyoruz. Ardından Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Uzak Masaüstü Hizmetleri > Uzak Masaüstü Ana Bilgisayarı > Güvenlik > Ağ düzeyi Kimlik doğrulaması kullanarak uzak bağlantılar için kullanıcı kimlik doğrulaması iste > (Sağ klik) Düzenle > Devre Dışı olarak işaretliyoruz ve sorunumuz çözülüyor.

Şimdi ağımızı WAN için açıyoruz. ngrok.com sitesine gidip kaydoluyoruz. Buradan sonra Login oluyoruz ve Your Authtoken kısmından token keyimizi alıyoruz. 

Ardından ngrok.exe dosyasını uygun bir şekilde indiriyoruz ve C diskinin içerisine atıyoruz. Son olarak komutlarımız şöyle olmalı

C:\ngrok.exe authtoken your_auth_token
C:\ngrok.exe tcp 3389

Bunu kendimize göre düzenliyoruz ve .cmd dosyası olarak kaydediyoruz. Tüm bunların ardından ekranda bir TCP IP ve Port görünecektir. Bununla beraber RDP bağlantısı kurabilirsiniz.

Bunlardan sonra bu cmd dosyasının her restartta çalışması ve sizin de bu bilgileri almanız gerekiyor. Bunun için cmd dosyasının kısayolunu oluşturuyoruz ve Windows + R tuşuna basıp shell:startup komutunu giriyoruz ve içerisine bu kısayolu kopyalıyoruz.

Her restart attığında IP ve Port bilgileriniz değişir. Değişmesini istemiyorsanız NGROK'un premium planını tercih edebilirsiniz veya telefonunuzdan her restartta lokalden NGROK bilgilerine bakabilirsiniz. Ayrıca NGROK Dashboard > Endpoints sekmesinden de makinenizin bilgilerini görebilirsiniz.

Deney Sonucu

Açıkçası maliyet olarak aynı şeye denk geliyor ancak evde sunucu bulundurmak özellikle ulaşım bakımından çok avantajlı. İyi bir internet bağlantısı ile ve bir adet NGROK adresi ile çok rahatlıkla Nameserver'lar dahi kurabilirsiniz ve websitelerinizi host edebilirsiniz. Öte yandan dezavantajları ise düzenli olarak yedek almak, güvenlik sorunu (firewall vs) ve her şeyi manuel konfigüre etmek zor oluyor ancak meraklısı için bunların zor olacağını düşünmüyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim!

İyi günler dilerim.