alicangonullu tarafından 2021-02-23 13:42:35 tarihinde yazıldı. Tahmini okunma süresi 4 dakika, 4 saniye. 711 kere görüntülendi.
Disclaimer
Merhabalar
Bu yazımda sizlere neredeyse bitirdim diyebileceğim (4.Sınıf) bölümüm olan Denizcilik İşletmeleri Yönetiminden bahsedeceğim.
Öncelikle nedir bu bölüm ?
Bu bölümün adına aldanmanız sizler için en büyük kayıp olacaktır zira mezunları sadece Denizcilik işi YAPMAMAKTADIR.
Bu çok büyük toplumsal bir yanılgıdır. Dış Ticaret, İthalat/İhracat, Bankacılık, Lojistik ve Pazarlama (hatta belirli sertifikalarla İnsan Kaynakları pozisyonları) gibi çeşitli alanlarda da faaliyet gösterebilmekte ve bu konuda eğitimler almaktadır.
Hatta İİBF ile kamuda denkliği olup KPSS-A ve B sınavlarından atamaları da mümkün olabilmektedir.
23.02.2021 Düzenlemesi :
Bu bölümden Gümrük Müşaviri de olunabilmektedir.
"Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında
eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim
kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,"
şartlarını taşıyan her alana başvurabilmektesiniz zira denkliğiniz YÖK tarafından tanınmaktadır.
CİMER Cevabı :
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 25.06.2020 tarihli 01-E.39326 sayılı yazısı çerçevesinde "Denizcilik İşletmeleri Yönetimi " Lisans programı Gümrük Kanununun 227/1.f (i) maddesinde yer alan eğitim programları arasında yer almaktadır.
Bilgi alınmasını rica ederim.
Kaptan maalesef olamıyoruz ancak Üçüncü Kaptan mevkisine ulaşılabildiğini (STCW Gemi Adamı Sertifikasıyla) duymuştum (teyit bekliyorum).
Bu bölümde göreceğiniz dersler ilk iki sene İşletme, Dış Ticaret, Muhasebe, Pazarlama, İthalat/İhracat ve Lojistik ağırlıklı olup Denizcilik dersleri de yanında gösterilmektedir. Sonraki iki sene ise Denizcilik ağırlıklı olup yanında işletme ve seçmeli dersler verilmekte bu seçmeli dersler de genellikle işletme tabanlıdır. Hatta şöyle söyleyeyim YBS gibi sadece işletme bölümünden bağlı olan bölümlerle bile dersleri hemen hemen aynı (mesleki dersler haricinde)
Bu bölümden mezunlar ne iş yapar ve ders konusunu kısaca anladığımıza göre artık biraz da kampüs kısmına bakalım.
Genelde Denizcilik Fakültesi kampüsleri şehrin çok dışında olmakla birlikte pek kampüs ortamı bulunmamaktadır. Sadece Piri Reis'te bulunduğunu hatırlıyorum. Bu konuda Piri Reis'te okuyan arkadaşlarımın görüşlerine önem veriyorum.
Peki mezun olunca cidden nasıl bir şeyler olursunuz ?
Arkadaşlar klişe şekilde DERSLERİ TAKİP EDİN demeyeceğim zira bu çok anlamsız olur. Sizin göreviniz o dersleri anlayıp kendinize yol çizmek.
SERTİFİKA ALIN da demeyeceğim zira ben de çok sertifika almadım kaldı ki kendine yatırımın bu yoldan geçtiğini sanmıyorum.
SOSYAL OLUN da demeyeceğim zira bu da bence karakter meselesi
Size en büyük tavsiyem İKİ DİL ÖĞRENİN ÖZELLİKLE İNGİLİZCEYİ EN AZ B1+ ÜSTÜ SEVİYEYE GETİRİN.
Bu şartı yerine getirip YDS veya Erasmus gibi sınavlardan/programlardan kesinlikle tasdik etmelisiniz. Bunu yaptığınız takdirde önünüzün çok ama çok açık olacağına inanıyorum.
İşsizlik garantisi veren bölüm yoktur arkadaşlar. Hiçbir üniversite de iş garantisi VERMEZ. Kısmetiniz elbet bir yerlerden gelir. Bu bölüm kendini geliştirmek ve işinde mükemmele ulaşmak isteyenler için idealdir. Memur olmak isteyenleri Tıp ve Hukuk gibi bölümlere buradan göndereceğim.
Ben bölümü ikiye ayırıyorum
Bu bölümde ilk şıktansanız kesinlikle herhangi bir alandan girersiniz ve illa ki bunlar Denizcilik olmak zorunda değil. İmkan verilen birçok alanda ilerleyebilirsiniz.
Size bir diğer tavsiyem ise MUTLAKA ERASMUS YAPIN VEYA DİL SERTİFİKASI ELDE EDİN.
Diyeceklerim bu kadar arkadaşlar. Bunlar dışında sorularınızı yorumlardan veya mail adresimden bekliyorum.
Kendinize çok çok iyi bakın.