|

Multifeed Aparatı ile Tek Çanakla Çoklu Uydu Alımı



alicangonullu tarafından 2021-08-24 01:19:43 tarihinde yazıldı. Tahmini okunma süresi 3 dakika, 55 saniye. 927 kere görüntülendi.




Disclaimer


The information provided in this blog post is intended for educational and informational purposes only. It is not intended to encourage or promote any illegal or unethical activities, including hacking, cyberattacks, or any form of unauthorized access to computer systems, networks, or data.

Yasal Uyarı
Bu blog yazısında sağlanan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır. Bilgisayar korsanlığı, siber saldırılar veya bilgisayar sistemlerine, ağlara veya verilere herhangi bir şekilde yetkisiz erişim de dahil olmak üzere herhangi bir yasa dışı veya etik olmayan faaliyeti teşvik etme veya reklamlama amacı taşımaz.
Yasal bilgiler için yasal sayfasını inceleyebilirsiniz .

Merhaba arkadaşlar

Konu başlığından da anlaşılacağı üzere bu yazımda sizlere tek çanak ile çoklu uydu alımını anlatacağım. Öncelikle ihtiyacımız olanları sıralayalım

1) Multifeed Aparatı (buradan satın alabilirsiniz. Yaklaşık 20 TL şuan)

2) LNB (bu konuda slim lnb tavsiye ederim. Buradan satın alabilirsiniz. Fiyatı 20 TL civarındadır.)

3) Disecq aparatı (Her uyducuda bulabilirsiniz. Buradan da satın alabilirsiniz. Şuan fiyatı 20 TL civarındadır.)

4) Çanak boyuna ve disecq yerleştirme alanınıza göre uzunluktaki kablo ve dört adet F konnektör. Disecq açıkta bulunacaksa bir yere sabitlenip üstünü poşet benzeri yalıtkan bir malzemeyle bantlamanızı öneririm. Bu yağmurda kısa devreyi engelleyecektir.

5) Elektrik bandı, tornavida ve pense

F konnektör şekil itibarıyla şuna benzemektedir.

F konnektör

Tüm bu parçaları edindikten sonra (yaklaşık 80 TL tutuyor) çanağın üst kısmına multifeed aparatını resimdeki gibi sabitliyoruz. Bu sabitlemede ayarlı LNB'nizin üstüne aparatı geçirmeniz gerekiyor.

NOT : Plastiği kırmamak için nazik olun.

Şu şekilde görünecektir :

Multifeed görünüşü

NOT 2 : Benim ikincil LNB (mavi uçlu) ayarlı olduğu için değiştirmedim. Sizde henüz LNB bağlamadığınız için doğal olarak görülecektir.

Ardından en karmaşık noktaya geliyoruz. Kabloyu ikiye bölüyoruz ve uçlarını açıp F konnektörleri yerleştiriyoruz. Yerleştirdikten sonra alt uçlarını elektrik bandı ile bantlıyoruz. Bu da şu şekilde görünecektir.

Ucu bantlı uydu kablosu

Bu uca benzer şekilde hazırladıktan sonra kendi LNB'ye bağlanan kablomuzu söküp disecq aparatında LNB1 yazan kısma şuan kullandığımız uydunun LNB'sini hazırladığımız kablolardan birini yerleştiriyoruz. 

Evimizdeki uydu alıcısına giden yani söktüğümüz kabloyu da disecq aparatında "receiver" yazan kısma bağlıyoruz. 

Ardından işin ikinci çetrefilli kısmına geliyoruz. Diğer uyduyu ayarlayacağız. Aldığımız yeni LNB'yi almak istediğimiz uyduya göre multifeed aparatına bağlıyoruz.

Bu biraz zor bir iştir ancak Turksat'ın biraz batısında AzerSpace 1 ve AzerSpace 2 ayarlaması kolaydır. Doğusunda ise Hellas Sat, Eutelsat 36 ve Astra 5B almak kolaydır. Bu denilenler Marmara Bölgesi için geçerlidir. Mevkiniz için gerekli bilgiye Android için SatFinder uygulaması ile ulaşıp kendi LNB'nizi ona göre ayarlayabilirsiniz.

Bu işlemde LNB'yi ayarlamak için öncelikle elimizde kalan son kablonun bir ucunu LNB'ye diğer ucunu da LNB2 yazan kısma bağlıyoruz.

Son durumda Disecq bu şekilde görünecektir

Disecq

Bunun ardından uydu alıcımızın Anten Ayarları kısmına girip istediğimiz uyduya bakıyoruz ardından burada Disecq 1.0 yazan kısmı LNB2 yapıyoruz (Disecq da hangi numaraya bağlıysa onu işaretliyoruz). Hali hazırda kullandığımız uyduyu ise LNB1'e bağlıyoruz. Eğer doğru ayarlanırsa sinyal ve kalite kısmında buna benzer bir simge, renk değişimi vs çıkacaktır.

Ayarlı

Normalde turuncu olan sinyal ve kalite kısmında mavi ve yeşil olarak simge değişimi var.

Eğer olmadıysa

1) Uydu tutmamış olabilir. Yeni LNB'yi sağa sola yani uydunun yönüne göre oynatın doğuya gittikçe Doğu derecesi düşer. (Hali hazırda ayarlı LNB'ye göre Turksat 42 derece Doğudadır mesela solundaki 39 derece doğudaki Hellasattır, sağındaki 45 derecede AzerSpace 2 dir)

2) Uydu alıcınızda Transponder'lar güncel değildir. Bunun için Anten Ayarları > Kör Arama kısmını işaretleyin.

3) Disecq bağlantıları ve ayarları doğru yapılmamıştır. Televizyonunuzdaki Disecq ayarlarını ve aparattaki disecq kablolarını kontrol edin. Bu durumda sinyal asla sıfır üstüne çıkmayacak sürekli parazit gibi gelip gidecektir ancak takarsanız ayarlı olmasa dahi çok gidip gelmeyen bir sinyal verecektir.

Tüm bunları ayarladıktan sonra Kör Arama ile hem Transponder hem de kanalları alıyoruz. Bu ayarlama işi ise bu kadardır.

Son durumda çanak şöyle görünecektir.

Çanak son durum

TV kanal listesi AzerSpace disecq

Okuduğunuz için teşekkür ederim!